Beeldscherm

Het correct positioneren van uw beeldscherm is erg belangrijk, zeker nu de werktaken evolueren naar een nog meer gedigitaliseerde werkomgeving en papierloze oplossingen. Een goede opstelling voorkomt fysieke ongemakken en oogvermoeidheidsklachten. Afhankelijk van het werk datu moet uitvoeren kunt u één, twee of zelfs meer beeldschermen gebruiken. Maar sommige mensen gebruikenook alleen het laptopscherm voor hun werk. Door deze stappen te volgen, kunt u de installatie van uw scherm optimaliseren en ongemakken minimaliseren.

Stap 1

Plaats het beeldscherm frontaal voor het lichaam, dus niet zo dat hoofd, nek of rug moet worden gedraaid om goed zicht op het beeldscherm te hebben. Dit geldt ook als er meer beeldschermen gebruikt worden. Plaats ook dan eerst een primair beeldscherm frontaaal voor het lichaam. De optie om 2 beeldschermen in een V-vormige opstelling te gebruiken is voor de meeste taken niet geschikt en alleen als uitzondering van toepassing op sommige functieomschrijvingen. Als u een tweede scherm gebruikt, plaatst u dit scherm aan de linker- of rechterkant van het primaire scherm, afhankelijk van de kijkhoek of reflecties in het beeldscherm. Zelfs een opstelling met drie schermen zou zo kunnen. Houd er rekening mee dat het raadzaam is om het secundaire scherm te gebruiken als extra bureaubladruimte. Als u een langere tijd met een programma of documenten werkt, is het raadzaam om deze naar het primaire scherm te trekken om een statische rotatie in uw lichaam te voorkomen.

Stap 2

De meeste moderne schermen hebben een formaat vanaf 24 inch. Dit betekent dat er een bepaalde afstand nodig is om alle gegevens op het scherm te kunnen zien zonder het hoofd te bewegen. Over het algemeen is de aanbeveling om minimaal een armlengte afstand tot het scherm te hebben, maar dit hangt natuurlijk min of meer af van de lengte van je armen. Dit leidt tot een afstand tussen 60-90 cm, een behoorlijk bereik. En het hangt er ook vanaf u een bril draagt of niet. Het blijft dus deels gewoon uitproberen, maar houd er rekening mee dat onze ogen gemaakt zijn om in de verte te kijken dus beter iets verder weg dan te dichtbij.

Stap 3

Het is aan te raden om  schermhoogte zo in te stellen dat de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte ligt. Dit omdat als de schermhoogte te hoog is ingesteld de automatische knipperreflectie, die je ogen hydrateert, niet goed functioneert en droge en geïrriteerde ogen het gevolg kunnen zijn. Mensen compenseren ook vaak door hun hoofd op te heffen, wat leidt tot een ongezonde houding in de nek en fysiek ongemak door hogere spierspanning. Te laag is dan ook weer niet aan te raden, vooral te zien bij het gebruik van de laptop. In dat geval moet de nek te ver naar voren buigen. Dit leidt tot veel meer spanning in de nekspieren en kan tot lichamelijk ongemak kan leiden.

Stap 4

Lees de handleiding van uw scherm. De standaardinstellingen voor helderheid en contrast kunnen een probleem zijn. Als de helderheid op zeer hoogte is ingesteld (90-100%) is de intensiteit van het licht (tegenwoordig meestal LED-licht) een last voor onze ogen. Het verlagen van de helderheid voor een comfortabelere kijkervaring in combinatie met de contrastinstellingen is aan te bevelen.

Blauw licht

Er is een discussie gaande over de invloed van blauw licht door LED-emisie, maar er zijn geen studies die dit daadwerkelijk kunnen bewijzen. Bovendien zijn er in europa strenge regels voor producenten van LED verlichting. De daarbij behorende classificatie voor LED verlichting zorgt ervoor dat gebruikte LEDs in Europa altijd veilig zijn voor mensen.

Toch kunnen mensen problemen ervaren en in de meeste schermen is het mogelijk om de intensiteit van blauw licht te veranderen als dit op individueel niveau gewenst is. Ook Windows heeft de optie van een nachtmodus, om blauw licht weg te nemen, maar dat is vooral handig bij het werken in de avonduren. Het gebruik van de donkere modus instellingen, zoals veel mobiele telefoons ook aanbieden, wordt niet aanbevolen en bewezen gevaarlijk te zijn voor uw ogen op de lange termijn.