Toetsenbord en Muis

De positie van je toetsenbord en muis heeft invloed op houdingen in de nek, schouder, armen en handen.  Hoewel het een klein probleem lijkt,  kan het echt waardevol zijn om naar de positie van deze middlelen te  kijken.

Zorg ervoor dat uw toetsenbord zich direct voor u  bevindt, dicht bij  de rand van uw tafelblad met een maximale ruimte van 10 cm  tussen de rand van uw tafelblad en het toetsenbord.     Hierdoor kunt u naar  het toetsenbord reiken en toch uw ellenbogen en onderarmen op de armleuningen van de bureaustoel  laten rusten. De meeste toetsenborden hebben zogenaamde “voetjes” die kunnen worden gebruikt om de hoek van het toetsenbord te veranderen. Meestal gebruiken mensen dit om de kijkhoek naar de toetsen te verbeteren . Maar het gebruik hiervan zal leiden tot een strekking in de polsen (naar boven buigen). En deze houding kan fysiek ongemak in de polsen en onderarmen veroorzaken.  Het is  dus aan te raden om het toetsenbord plat te houden en te proberen te typen zoals mensen in het verleden deden, bij het gebruik van een typemachine.   Dit betekent met je polsen in neutrale positie. 

Als uw toetsenbord een lichte achtergrond heeft met donkere letters en cijfers is dit optimaal, omdat het meestal gelijk is aan  de offset die ook in toepassingen wordt gebruikt op uw scherm.  Vooral als u niet in staat bent  om  blind te typen, zal het typen vanaf een donkere achtergrond met lichte letters en cijfers leiden tot  meer activiteit van uw ogen die zich continue moeten aanpassen aan 2 tegenovergestelde contrasten.

Net als bij het toetsenbord  is het aan te raden om de muis dicht bij je lichaam te gebruiken met je ellenboog en onderarm nog ondersteund door de armleuning. Meestal zien wij bij gebnruikers, dat de muis langzaam van het lichaam weg beweegt, wat leidt tot reiken met je arm en dus meer spierspanning in het schouder-  en nekgebied.  Afhankelijk van de grootte van je toetsenbord  kan het zijn dat je muis  zich buiten je schouderbreedte bevindt.  Dit is niet aan te raden. Het kan worden opgelost door een compacter toetsenbord te  gebruiken, vooral als u  het numerieke deel van een toetsenbord niet vaak nodig hebt.

Haal je hand  weg van de muis als je  hem niet gebruikt.  anders is  er altijd onnodige spieractiviteit  in je armen en handen.

 Weet je dat als je ongeveer 10 sneltoetsen  kunt leren voor opdrachten die je vaker gebruikt  tijdens je werkdag, je het  aantal muisklikken aanzienlijk kunt verminderen?  Probeer erachter  te komen welke sneltoetsen voor jou nuttig  zijn.

 Leer  je muis zowel  rechtshandig als  linkshandig te gebruiken, zo kun je de belasting aan beide kanten van het lichaam  verdelen. Het klinkt moeilijk, maar dat is het echt niet.