Veiligheid

Veiligheid voorop

Natuurlijk weet iedereen dat veiligheid altijd prioriteit heeft op het werk. Op kantoor is uw werkgever voor het grrootste verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving en heeft deze maatregelen en acties genomen om onveilige situaties te voorkomen. In uw thuiskantoor verschuift deze verantwoordelijkheid voor een groot deel naar u als werknemer. Daarom willen we u bewust maken van enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen in huis.

Vluchtroute

Als u de werkplek thuis heeft uitgekozen, neem dan even de tijd om na te denken over het onwaarschijnlijke geval van een noodsituatie zoals een brand. Weet u hoe u moet handelen? Wat is uw vlucht- en vluchtroute om uit huis  te komen. Het is de moeite waard om ééns in de 12 maanden een evacuatieoefening uit te voeren. Je zult versteld staan van wat je kunt merken op de weg naar buiten. Gesloten deuren, speelgoed op de grond, of gewoon de twee dozen die je na je verhuizing nog nooit hebt geleegd.

Let op van 01. juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping van je woning een rook/brandmelder te hebben gemonteerd!

Stroomvoorziening en stopcontacten

In thuiskantoren zijn de stopcontacten misschien niet direct daar waar je ze nodig hebt aanwezig. Veel mensen gebruiken dus verlengkabels in de thuiskantooromgeving. Zorg ervoor dat u de stopcontacten nooit overbelast en inspecteer af en toe of er stopcontacten of verlengkabels defecten vertonen. Vervang of repareer deze op tijd.

Struikelen en vallen

Een van de meest voorkomende oorzaken voor struikelen in een thuiskantooromgeving zijn kabels op de vloer. Dit kunnen verlengkabels zijn maar ook de internetbekabeling of andere kabels. Maar ook boeken of documenten die boven je hoofd in een kast naast je bureau worden geplaatst, kunnen je pijn doen bij een val uit het rek of de kast. De meeste thuiswerkplekken bevinden zich op de eerste of tweede verdieping. Dit betekent dat als de deurbel gaat, iemand veelal de trap af moet gaan. Ren niet en houd altijd één hand op de leuning (indien beschikbaar) om te voorkomen dat je van de trap valt.